Babies 0-2


Een baby leert al vroeg steeds doelgerichter met zijn armpjes en beentjes te bewegen . In het eerste jaar ontwikkelt de motoriek zich enorm. Het kan zijn dat voor deze jonge leeftijdsgroep kinderfysiotherapie nodig is. Bijvoorbeeld als uw baby erg slap of juist erg stijf is, de neiging heeft om zich te overstrekken of hij/zij ligt altijd met het hoofd naar één kant gedraaid. Sommige baby's hebben moeite met het leren omrollen naar de buik, kruipen of staan. Een fysiotherapeut kan ook ouders begeleiden als hun baby veel huilt en onrustig is. 

Mijn baby tilt het hoofdje nog niet op

Als uw baby op de buik ligt gebruikt het hele andere spieren dan wanneer hij/zij op de rug ligt. Bijna automatisch gaat de baby proberen om het hoofdje te heffen. De eerste maand zal uw baby zijn hoofdje nog vaak laten liggen en alleen naar opzij kunnen draaien. Maar de maanden daarna gaat het optillen al steeds gemakkelijker. Als een baby 3 maanden is kan het zijn hoofdje al een poosje omhoog houden, zeker als het op zijn armpjes kan steunen. Daarom is het goed om de armpjes zo onder hem te leggen zoals u zelf ook doet als u op uw buik ligt en op uw onderarmen steunt. Het leren heffen van het hoofdje is belangrijk voor de krachtontwikkeling van de nek en rugspieren bij uw baby.

Als uw baby moeite mee heeft met het optillen van haar/zijn hoofdje wordt u naar ons verwezen door het Consultatie Bureau. We geven u tips en adviezen hoe u stap-voor-stap uw baby kunt stimuleren. We houden de ontwikkeling van uw baby in de gaten en adviseren als het nodig is voor verder onderzoek.

Mijn baby heeft een voorkeurshouding

De laatste jaren  is er een toename van de ontwikkeling van een voorkeurshouding bij jonge baby´s. Dit heeft te maken met het advies van het consultatiebureau om baby´s na de geboorte op de rug te leggen ter voorkoming van wiegendood. Sindsdien is het aantal kinderen dat overlijdt aan wiegendood sterk gedaald.  Tegelijkertijd is er daardoor vaker sprake van een voorkeurshouding en een a-symmetrisch afgeplat hoofdje.

Andere oorzaken voor een voorkeurshouding zijn:
• Voortzetting van een al bestaande voorkeurshouding in de baarmoeder.
• Afwijkingen aan heupen en / of wervelkolom.
• Uw baby heeft moeite met de hoofdbalans.
• Een bloeduitstorting in de spierbuik in een van de halsspieren, dat duidelijk zichtbaar en voelbaar is als een stevige zwelling zo groot als een kwartelei.
• Veel strekneiging.

Behandeling voorkeurshouding:
We leggen uit hoe u uw kind kunt dragen en neerleggen om zoveel mogelijk het draaien naar de andere kant uit te lokken. U krijgt gerichte oefeningen aangeleerd die u dagelijks kunt toepassen en voor het gemak verweven zijn met de handelingen in de dagelijkse verzorging.
Er zijn adviezen en aanpassingen voor het liggen in bed, box en de maxicosi.


Heeft u vragen of wilt u uw kind bij ons aanmelden voor kinderfysiotherapie dan kunt u telefonisch contact opnemen met 0182-820991 of 0643980035.

Ook kunt u het contactformulier op de website invullen.  Wij nemen dan zsm contact met u op.

© Cool Kids Gouda 2017 - T: 0182-820991 of 0643980035 - E: info@kinderfysiotherapie-gouda.nl