Jongeren 12-16


Rond de periode van de groeispurt en de puberteit kunnen klachten aan het lichaam ontstaan, zoals bijvoorbeeld hoofd-, nek- en rugpijn, maar ook knie- en enkelklachten. 

Het is ook mogelijk dat, door een ziekte of aandoening, de lichamelijke fitheid niet meer optimaal is en dat een beweegprogramma nodig is. Daarnaast zijn houdingsproblemen een veel voorkomende klacht. Met al deze klachten en problemen kan een jongere bij ons terecht. Voor kinderen onder de 15 jaar is het vaak prettig dat de ouder/verzorger de eerste keer, en soms vaker, meekomt. De jongere wordt onderzocht op zijn klachten op vergelijkbare wijze als de huisarts doet. De kinderfysiotherapeut kijkt verder ook naar de invloed van de klacht op het bewegend functioneren. 

De bevindingen worden met zowel de jongere als met de ouder besproken, waarna een behandelvoorstel volgt. We motiveren ook om thuis oefeningen te doen. Bij problemen in de lichamelijke fitheid stellen we een individueel bewegingsprogramma op.

Enkele voorbeelden van behandelindicaties:

  • houdingsproblemen
  • afwijkende stand van voeten en benen
  • hoofdpijn
  • nek- en rugklachten
  • pijn bij bewegen
  • sportblessures
  • astma en hyperventilatie
  • onvoldoende uithoudingsvermogen bij bewegen en sporten
  • herstel en revaliatie na periode van ziekte of immobilisatie
  • spanningsklachten


Sportblessures:

Er is een stijgende trend te zien in het aantal blessures welke voorkomen bij sportende mensen. De grootste groep waar klachten ontstaan zijn kinderen/jeugd, namelijk 30% van de blessures ontstaat voor het 20e levensjaar. In de groep van 10-19 jaar kwamen in 2013 binnen Nederland de meeste blessures voor (28%). In de leeftijd van 15 tot 19 jaar hebben meisjes de hoogste kans op het ontwikkelen van blessures. Bij de jongens is het de op een na grootste groep waar blessures kunnen ontstaan (leeftijd 30-34 heeft meer kans).

Om deze groep te begeleiden is specifieke kennis noodzakelijk. Welke invloed heeft de groei op het ontstaan van de klacht? Wat is het beloop van de klacht? Welke invloed heeft de motoriek gespeeld? Welke invloed heeft de klacht op het functioneren op latere leeftijd? Zo maar 4 vragen waar antwoord op gegeven dient te worden tijdens de behandeling.

Maar wat als de behandelend fysiotherapeut hier geen kennis van heeft? Kinderen/jeugd kunnen niet gezien worden als miniatuur volwassenen en daarom dient er specifieke kennis aanwezig te zijn voordat er gestart wordt met de behandeling.


Heeft u vragen of wilt u uw kind bij ons aanmelden voor kinderfysiotherapie dan kunt u telefonisch contact opnemen met 0182-820991 of 0643980035.

Ook kunt u het contactformulier op de website invullen.  Wij nemen dan zsm contact met u op.

© Cool Kids Gouda 2017 - T: 0182-820991 of 0643980035 - E: info@kinderfysiotherapie-gouda.nl